Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Csakrák
   A csakra szanszkrit eredetű szó és fénykereket jelent. Fizikai    testünkben hét fő csakra, azaz hét energiaközpont helyezkedik el, de ezeken kívül további 122 másodlagos csakránk található testünk különböző pontjain, mint pl.: az ízületeknél vagy az idegek csatlakozási pontjainál. A csakrák folyamatosan forognak és újratermelik az energiákat; így nem lehetnek nyitva vagy zárva. Ha blokkolás, elzáródás éri valamelyik csakrát, az energiaáramlás korlátozódik, az energiaegyensúly felborul, ebből adódóan pedig érzelmi zavarok, betegségek léphetnek fel és sokkal védtelenebbek leszünk a lelki támadásokkal szemben.
   A csakrák nagyon régóta ismertek. Tanulmányozták az ősi görög Delphoi és Eleuszisz misztériumiskolái, a hermetikusok, az ősi tanok és a korai keresztények is.
 fehermagia
A hét fő csakra:
  •  Gyökércsakra vagy alapcsakra (mulandhara csakra): A gerinc aljánál, a kereszt- és a farokcsont között helyezkedik el. A gyökércsakra felelős a gerincoszlopért, a mellékveséért, a csontokért, a fogakért és a körmökért. Aktiválja az érvényesülési képességet és a tősgyökerességet. Az aura legalsó, ún.  étertest rétegéhez kapcsolódik. A vörös szín van hozzárendelve. Hozzárendelt hormon az adrenalin és a noradrenalin. Hozzárendelt testrészek: minden, ami szilárd; gerincoszlop, csontok, fogak, körmök, lábak. Ezeken kívűl a végbélnyílás, végbél, vastagbél, prosztata, vér és a sejtfelépítés. Serkentően hat rá a rózsa, cédrus és a jázmin.
  • Lépcsakra (svadhisthana csakra): A lépcsakra (második csakra) a köldök alatt helyezkedik el. Az érzelmi és test  rétegéhez kapcsolódik az aurában, s az érzelmeinknek megfelelően változó színű foltokat tartalmaz. Ezek állandóan változó energiaminták. Színe narancssárga; a  nemzőszervekkel áll kapcsolatban. Hozzárendelt belsőszerveink a petefészek, az ivarmirigyek, a prosztata és a herék. Hozzárendelt hormonok: ösztrogén és a tesztoszteron. Hozzárendelt testrészek: a medence öv-ivarszervek, vese, hólyag-, minden, ami folyékony-vér, nyiroknedvek, emésztőnedvek és a sperma. Serkentően hat rá a narancssárga szín, a vaníliás és ylang-ylang illatú illóolajok.
  • Napfonatcsakra (manipura; pexus solarus csakra): Ez a harmadik csakra a hasi idegközpontnál található, kicsivel a mellkas alatt a szegycsont kiindulásánál. A személyiség kibontakozását és a tapasztalatokból eredő bölcsességet aktiválja. A napfonatcsakra auránk mentális rétegeihez kapcsolódik, mely a gondolataink és mentális folyamataink tárolója. Itt alakulnak energetikai mintáink gondolatokká. A fej körül jelennek meg és általában narancssárga színűek, s testünket is körülveszi néhány centis fényburokkal. A napfonatcsakra, a lépcsakra és a gyökércsakra, s a hozzájuk kapcsolódó aurarétegek szoros kapcsolatban vannak a látható fizikai testünkkel. Hozzárendelt belsőszervünk a hasnyálmirigy, mint hormon pedig az inzulin. Hozzárendelt testrészek: elsősorban a máj és az általa termelt epe, derék, hasüreg, lép és a vegetatív idegrendszer. Serkentőleg hat rá a citrom, rozmaring és az aranysárga szín.
  • Szívcsakra (visuddha csakra): A gége alatt, a nyakon helyezkedik el. A kommunikációt, a kreativitást és a függetlenséget aktiválja. Felelős a pajzsmirigyekért, a nyelvért és a karokért. A torokcsakra az éteri minta rétege. Ez a szint nem anyagi. Az éteri test eredeti tervét tartalmazza. Egy tökéletes terv, mely alapján a fizikai szint elkészül. Betegségek, torzulások során ezt a réteget kell kijavítani, hogy innen lefelé átadódhasson a tiszta információ a fizikai testnek. A torokcsakra színe kék, s hatása van a torok környéki szervekre. Hozzárendelt belsőszervünk a pajzsmirigy, a hormonok közül pedig a toxin (trijod-tiroxin). Hozzárendelt testrészek: tüdő, hörgők, nyelőcső, hangképző szervek, gége, nyak, állkapocs. Serkentően hat rá a narancs, az eukaliptusz és a világoskék szín.
  • A harmadik szem /Szemöldökcsakra (agna- vagy ajna csakra): A megérzéseket, az akaraterőt és a megismerést/felismerést aktiválja. A homlok közepe táján helyezkedik el. Felelős a szemekért és az agyalapi mirigyért. A szemöldökcsakra (hatodik csakra) a mennyei testhez kapcsolódik. Mennyei testünk segítségével  (meditáció közben) képesek vagyunk kapcsolatba lépni az univerzum spirituális lényeivel: angyalokkal, más emberek lelkével és a magasabb Énnel. Színe indigókék és az agyalapi miriggyel áll összefüggésben. Hozzárendelt hormon: vasopressin. Hozzárendelt testrészek: kisagy, orr, fülek, szemek, homlok, arc, melléküregek és az idegrendszer. Serkentő színe az indigókék. Serkentő gyógynövényei a menta, jázmin és a levendula.
  • Koronacsakra (sahasrara csakra; Ezerszirmú Lótusz helye): A korona-hetedik-csakra a legfontosabb energiaközpot. A fejtető közepén helyezkedik el. A belső látást és az öntudatot aktiválja. A tobozmirigyekért és a nagyagyért felelős. A keterikus szinttel van kapcsolatban. Ha valaki erre a szintre emeli a tudatát, akkor tudtára ébred, hogy egyek vagyunk a teremtővel, Istennel. Ez egy igen erős és rugalmas réteg, amely az alsóbb rétegeket is védi a külső energiáktól. Mérete egyénektől függően 0,75-1,5 méterrel terjedhet túl fizikai testünkön. Egy nagy, aranytojáshoz hasonló képződmény, mely elképzelhetetlenül magas frekvencián rezeg. Színe tiszta fehér és a tobozmirigyre van hatással. Hozzárendelt hormon a melatonin. Serkenthető fahéjjal, borsmentával vagy fehér színnel.